Ha nem tudod még milyen különleges süteményt készíts az ünnepekre, akkor ajánlom figyelmedbe a macaront!
Most készítettem el én is először ezt a gluténmentes és laktózmentes nyalánkságot, de megérte.
Könnyű elkészíteni a masszát és pörgősen lehet tevékenykedni utána is! 🙂 Amíg az egyik tepsibe formázod a kis köröket, addig meg is sül egy adag a sütőben…és így tovább.
Hozzávalók
– 125 g mandulaliszt
– 4 tojásfehérje
– 15 g cukor
– 130 g porcukor
(természetes ételfesték, amennyiben színesíteni szeretnéd)
Kb. 60 db korongot lehet sütni, a fenti alapanyag mennyiségből!
Elkészítés
1. Szitáljuk össze egy nagy tálba a mandulalisztet a porcukorral és kétcsipetnyi sóval.
2. Verjük fel a tojásfehérjét csipetnyi sóval lágy habbá, majd adagoljuk hozzá a cukrot (és egy késhegynyi természetes ételfestéket) és verjük addig, míg fényes, borotvahab állagú tojáshabot kapunk. Akkor lesz jó, ha az edényt megfordítva a tojáshab megáll benne!
3. Adjuk hozzá az átszitált mandulalisztes keveréket és forgassuk össze. A massza akkor jó, ha egyenletesen elkevertük és láva sűrűségű.
4. Töltsük a masszát egy habzsákba vagy egy erősebb átlátszó zacskóba, amelynek a csücskét vágjuk ki.
5. Béleljük ki a tepsit sütőpapírral és egymástól legalább 2 cm távolságban rajzoljunk kb. 3 cm-es köröket. Fontos, hogy pici köröket formázzunk, mert a sütésnél szétterül, mint az Alföld. 🙂
6. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 6-8 perc alatt süssük meg a macaron korongokat. Miután a sütőből kivettük, emeljük ki a sütőpapírral együtt egy deszkára, asztalra és hagyjuk kihűlni.
7. A kihűlt macaronokat óvatosan szedjük le a papírról egy tálcára.
8. A korongok magában is nagyon finomak, azonban a legkülönfélébb krémekkel tölthetjük meg őket.
Tipp
– Akkor jó a macaron korong, ha aranybarna színe van, ha fakó, akkor még nem sült meg kellőképpen.
– Ha csak magában szeretnéd süteményként rágcsálni, akkor süsd kicsit ropogósabbra.
– A macaron magában is édes, ezért a tölteléket vékonyan tegyük rá.
– Ajánlom figyelmetekbe az alábbi krémtöltelékeket: pisztácia, marcipán, étcsokoládé és szilvalekvár!
Kellemes falatozást!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: