Te hallottál már a ciroklisztről? Tudod, hogy néz ki, mi az egyáltalán és mire lehet felhasználni?
CIROKLISZTES-LENMAGOS KENYÉR
Jól hangzik ugye? Friss, meleg és még az íze is finom!
Mostanság fedeztem fel magamnak a ciroklisztet, és elkezdtem használni, kísérletezni vele a sütésnél, főzésnél.
A gluténallergia egyre többeket érintő egészségügyi probléma, de gluténmentesen nem csupán az arra érzékenyek étkezhetnek.
A különböző ételallergiákat a modern kor civilizációs betegségei között tartják számon. A gluténallergia az egyik legnagyobb fegyelmet követelő allergia, hiszen sokaknál a glutén már egy kis mennyiségével való találkozás is súlyos rohamokat, bevérzéseket és egyéb súlyos tüneteket produkálhat. Speciális étrend kialakítása szükséges, melyben a glutén nem kaphat szerepet, ezért nehezebben áll össze bármilyen tészta, legyen az kenyér, egy muffin, vagy akár egy palacsinta.
A cirok, vagy más néven cirköles, a pázsitfűfélék családjába tartozik. Egyik ősi gabonafélénk, amely a világ ötödik leggyakrabban termesztett gabonája. Afrika szavannás területein őshonos, de a meleg és mérsékelt éghajlaton szinte mindenhol termesztik. Étel, ital (remek sör készül belőle) és takarmány céljából is termesztik. Igen gazdag élelmi rostokban, fehérjében és vasban, valamint antioxidánsokban, melyek közül kiemelkedő E-vitamintartalma. Keményítő- és fehérjetartalmát a szervezet lassabban dolgozza fel, így vércukorszintünket is kevésbé terheli meg. Fogyasztása a cukorbetegek számára is ajánlott.
A gluténmentes diétában a teljes kiőrlésű cirokliszt tökéletes alapanyag palacsinták, kenyerek, sütemények készítéséhez. Használhatjuk önmagában vagy más lisztekhez keverve is, a belőle készült ételek rendkívül ízletesek. Lisztérzékenyeknek jó alternatíva a búzaliszt helyettesítésére.
Ciroklisztes-lenmagos kenyér recept!
Hozzávalók:
-2 ev kacsazsír
-1 ev só
-3 tk lenmag
-8 dkg cirokliszt
-7 dkg kölesliszt
-15 dkg rizsliszt
-2 dl víz
-1 ev cukor
-15 g porélesztő
Elkészítés:
A kenyérsütőbe a hozzávalók felsorolásának sorrendjében tedd bele az alapanyagokat. Állítsd programot a teljes kiőrlésű menüre. A sütési idő: 3 óra.
Tipp:
Amennyiben sütőben sütöd a kenyeret, akkor készítsd ugyanúgy, ahogy a gépi kenyérsütőnél le van írva, annyi különbséggel, hogy az összedolgozott masszát tedd bele egy kerek teflonedénybe vagy jénai tálba. A sütési idő: 1 óra.
Egészséges, bio házi kenyér!
Jó étvágyat 🙂
Kommentek