Igazán jó gluténmentes zsemlét sütni nem könnyű feladat! A legnagyobb gondot a kenyér, a péksütemény és a pizza elkészítése okozza. Sajnos az erre szakosodott üzletekben kapható gluténmentes termékek drágák és egészségtelenek.
Sokat kísérletezek én is, hogy ne legyenek a péksüteményeim tömörek, hanem egyre finomabbakká és finomabbakká váljanak.
Íme, egy recept, amely nem tartalmaz előre gyártott keveréklisztet és tartósítószert!
Hozzávalók (7-9 zsemléhez)
– 1 dl mandula liszt
– 1 dl kölesliszt
– 1 dl rizsliszt
– 2-3 evőkanál útifűmaghéj (ez nagyon fontos!)
– 1 evőkanál puffasztott amaránt
– 1 evőkanál rizs vagy burgonyapehely
– 1 teáskanál olivaolaj
– 2 mokkáskanál só
– fél mokkáskanál szódabikarbóna
– 3 dl jó meleg víz
Elkészítése
A száraz hozzávalókat jól elkeverjük, majd hozzáöntjük a meleg vizet és az olajat. A tepsit kizsírozzuk, majd pici cipóformákat gömbölygetünk a masszából. Mielőtt az előmelegített 180 fokos sütőbe tennénk, kevés mézzel elkevert vízzel kenjük meg a zsemlék tetejét, mert úgy fényesebb lesz.
A kívül ropogós, belül puha házi készítésű friss zsömléink körülbelül 50 perc alatt megsülnek.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, EGÉSZSÉGETEKRE!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: