Tudod mikor jó gyümölcsöt enni, étkezés előtt vagy után?
Sokan azt hiszik rendkívül egészséges és jót tesz az emésztésüknek, ha a gyümölcsöt étkezés után fogyasztják.
Kétségtelen, hogy a gyümölcs a bennük lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak, valamint rosttartalmuknak köszönhetően erősíti az immunrendszerünket, elősegíti az anyagcsere folyamatok működését, és számos más szempontból is pozitív hatást gyakorol a szervezetre.
Azonban nem mindegy, hogy mikor fogyasztunk gyümölcsöt.
Táplálkozási kultúránk egyfajta rossz magyar táplálkozási szokás, mivel nem az étkezés előtt, hanem étkezés után eszünk gyümölcsöt.
Emlékszem gyermekkoromban sosem kaptam étkezés előtt gyümölcsöt, hanem kizárólag utána. Nyilván régen nem tulajdonítottak ennek nagy jelentőséget és nagyszüleink korában a gasztroenterológia ismeretlen volt, hiszen a belgyógyászat fejlődésével vált önálló tudományággá a gasztroenterológia, és hazánkban az 1950-es években indult fejlődésnek.
Először a francia étkezési szokásnál figyeltem fel arra, hogy étkezés előtt fogyasztanak gyümölcsöt, majd több szakvéleményt is elolvastam e táplálkozás jótékony hatásától.
Akkor mikor is együnk gyümölcsöt? Hogy a legegészségesebb a szervezetünknek?
„Ha főétkezés után eszel gyümölcsöt, az könnyen puffadáshoz vezethet. A gyümölcsök ugyanis jóval gyorsabban emészthetőek, mint húsok, illetve a magas szénhidráttartalmú tészták, vagy akár a krumpli. Utóbb említettek órákat töltenek a gyomorban, míg a gyümölcsök többsége 20-30 perc alatt megemészthető.”
Nos, a legjobb, ha a gyümölcsöt körülbelül egy órával a főétkezést megelőzően eszed. „Ha ugyanis ebéd vagy vacsora után fogyasztod, a benne lévő gyümölcscukor túl sokáig marad a gyomorban, erjedésnek indul, ami puffadáshoz, szélgörcshöz vezethet.”
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: