Ez a mennyei húsleves alapú gluténmentes tahi leves 20 perc alatt elkészíthető, előkészítéssel és főzéssel együtt!
Gyorsan elkészíthető HÚSLEVES ALAPÚ THAI LEVES, melyet nagyon szeretek. Sajnos sehol sem találtam meg a receptjét, de sokat ettem már Thai étteremben, ezért kitaláltam, hogy készíthetik el.
Böngésztem az interneten, de csak pár összetevőt találtam és elejtett szavakat. Megnézetem egy Youtube videót is, de nem győzött meg, ezért ezekből összesítve megkreáltam az én Sukee levesemet.
A családom szerint nagyon hasonlít a Thai étteremben fogyasztotthoz, ezért vettem a bátorságot, hogy megosszam veletek. Azonban, ha valakinek van tuti Sukee leves receptje, akkor kitörő örömmel fogadnám, ha megosztaná velem!
Hozzávalók
- 1 kisebb csirkemell
- 3 szál angol zeller
- 2 citromfű (nem a zöld leveles, hanem a sárgás rúd)
- 1 csomag koriander
- 2 húsleveskocka
- 1 közepes méretű kínai kel
- 3 db kaffir lime levél
- 6 szelet galanga gyökér
- 2 szál citromfű
- 1 teáskanál halszósz
- 2 db fokhagyma héjastól
- 3 szál újhagyma
- 100-150 g üvegtészta
- chili paprika
- só, bors
Ízlés szerint 1 db vagy 2 db felvert tojást bele lehet a végén tenni, lassan belefolyatva folyamatos keverés mellett felforralni, és kész is! 🙂
Elkészítése
Fontos az előkészítés, mivel ez egy nagyon gyorsan elkészíthető leves, ezért minden hozzávalót meghámozok és felszelek, mielőtt nekikezdenék a főzésnek.
A csirkét kisujjnyi hajszálvékony szeletekre vágom. A galanga gyökeret meghámozom és vékony karikára szelem. A citromfűről leszedem a külső rétegét és hosszúkás csíkokra szelem, az újhagymával is ugyanezt teszem. A koriandert (ugyan úgy mint a petrezselymet) apróra felmetélem, a fokhagymán rajtahagyom az utolsó héj réteget, és az angol zellert kisujjnál vékonyabb szeletekre, karikákra vágom.
Először készítek egy alaplevet, melyben a húst ezekkel az alap ízekkel megfőzöm.
Egy nagy lábosba beleteszek 1-2 pohár vizet, beleteszem a sót, borsot, chili paprikát, a citromfüvet, a galangát, a kaffir lime levelet, a halszószt, a húsleves kockát (melyet elolvasztok az alap lében) és végül a vékonyra vágott csirkemellet beleteszem és megfőzöm. Vigyázat ez egy 5 perces művelet összesen!
Amikor a hús megfőtt, akkor ezt az alaplevet felöntöm kb. 6 dl vízzel, felforralom, majd a kínai kelt, a 2 szál újhagymát és a koriandert is beleteszem. Ép hogy felforralom, majd megnézem mennyire szeretném sűrűre vagy levesesebbre készíteni, és annak függvényében teszek még hozzá vizet. Majd felforralom, megrottyantom, hogy forrjon a leves és egy picit összeessen a kínai kel, majd leveszem a tűzről.
Mindig frissen érdemes az üvegtésztát sós lobogó vízben kifőzni és az adott egy tál leveshez elkészíteni, mert egyrészről beledagad, ha az egész levesbe teszem, másrészről szétmállik. Én nagyon-nagyon szeretem benne az üvegtésztát, ezért jó sokat főztem az ebédemhez! 😉
Tálaláskor a friss metélő hagymát vagy az újhagymát vékony karikákra, darabkákra szelem és rászórom a leves tetejére.
Nos, ilyen az én SUKEE LEVESem 🙂 Jó étvágyat hozzá, nekem az volt!

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: